GreenEcoNet

Connecting SMEs for a green economy

Solease: zorgeloos zonnepanelen huren

Solease's picture

Solease is gespecialiseerd in het zorgeloos verhuren van zonnepanelen aan particuliere huiseigenaren. Je betaalt een vast bedrag per maand en bent meteen voordeliger uit dan je huidige elektriciteitsrekening. Dus geen lange terugverdientijden meer.

Er zijn drie belangrijke redenen waarom veel mensen nog geen zonnepanelen op hun dak hebben.

  • Investering: De gemiddelde prijs van zonnepanelen op een dak is een bedrag met drie nullen. Waarom je geld in één keer uitgeven als je voor een klein bedrag per maand ook al zelf stroom kan opwekken met gehuurde panelen? Dit bespaart tot wel 15% op de totale elektriciteitskosten.
  • Gedoe: Het is veel gedoe om uit te zoeken wat goede panelen zijn, hoeveel er op het dak passen, en wat betrouwbare installatiepartijen zijn. Het is ook gedoe om uit te zoeken hoeveel een zonne-systeem zou mogen kosten en zou moeten opleveren. Doordat Solease in eerste instantie zelf investeert en zelf eigenaar wordt van de panelen, zeggen we niet alleen dat we A-kwaliteit leveren maar doen dat ook echt.
  • Risico: Solease zorgt voor een goed werkend systeem. Zo niet, dan krijg de klant zijn geld terug. Hiervoor monitoren wij zelf proactief of het systeem draait zoals verwacht en anders repareren wij dit kosteloos. Ook zijn de systemen door ons verzekerd.

Verder bieden wij op maandelijkse basis de mogelijkheid om het systeem over te dragen aan de nieuwe woningeigenaar (verhuisservice), over te kopen (koopservice), vervangen door de nieuwste technologie (inruilservice) of om wat voor reden dan ook het systeem weer te laten verwijderen (teruggeefservice). Ook hou je flexibiliteit, omdat wij oplossingen hebben voor mensen die verhuizen, hun panelen weer in zouden willen leveren of toch op een later tijdstip, tegen gereduceerde prijs, willen aanschaffen. En wij hebben uitgerekend dat voor mensen die overwegen om zonnepanelen over een jaar aan te schaffen het vaak voordeliger is om eerst een jaar te gaan huren, en daarna de panelen van ons over te nemen.

Wat is nu een gemiddeld systeem?  Op een dak worden gemiddeld 12 panelen geplaatst, genoeg voor het elektriciteitsverbruik van bijna twee personen per jaar.  (Meer panelen is relatief voordeliger, maar vaak is de ruimte op het dak beperkt). Een systeem van 12 panelen van hoge kwaliteit zou ongeveer 5000 euro kosten om aan te schaffen. In de huur kost dit bijna 50 euro in de maand. Dit bedrag bevat dan natuurlijk niet alleen de aanschaf maar ook instal­latie, monitoring, reparatie en verzekering. Door de zonnepanelen gaat de elektriciteitsrekening met 58 euro in de maand naar beneden. Dus zelf opgewekte, echt groene stroom plus het eerste jaar al 96 euro toe! In de afgelopen jaren hebben we altijd gezien dat de stroomprijzen of de bijbehorende belasting veel meer steeg dan het algemene prijsindexcijfer dus het voordeel wordt in de loop van de tijd ook nog veel groter. En de kers op de taart: dit staat qua CO2 besparing gelijk aan het planten van 154 bomen!

Solease wordt gesteund vanuit de Europese Commissie via www.climate-kic.org. Helaas is de verwachting dat Nederland haar duurzaamheidsdoelstellingen niet gaat halen (14 procent duurzame energie in 2020) en misschien van plan is elektriciteit duurder te gaan maken om geld te verkrijgen voor nieuwe investeringen in bijvoorbeeld windmolenparken. Ons initiatief  maakt geen gebruikt van subsidies en is voor de overheid kostenneutraal en voor de klant financieel lucratief. Er zijn nog veel lege daken in Nederland dus nog genoeg werk aan de winkel.  Met ons concept waarin we alle drempels wegnemen willen wij zonne-energie bereikbaar maken voor iedereen.

Further details

Would you characterize the green solution as: 
Medium to low capital intensive investment (i.e. €3,000 -€10,000)
Operating and maintenance costs description: 
Een gemiddeld systeem (12 panelen) wordt verhuurd voor 50 euro per maand
Operating and maintenance costs: 
Yes, low O&M costs
Emission reductions description: 
Een gemiddeld systeem (12 panelen) staat qua CO2-besparing gelijk aan het planten van 154 bomen.