GreenEcoNet

Connecting SMEs for a green economy

Zonnepanelen en warmtekrachtkoppeling van Familiebedrijf Weidenaar

Erwin Hofman's picture

Familiebedrijf Weidenaar wekt 60% van het energiegebruik zelf op, door hernieuwbare energie te produceren met zonnepanelen en warmtekrachtkoppeling (WKK).

Bewust omgaan met energie is volgens Weidenaar onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Sinds april 2010 liggen er zonnepanelen op het dak van het pand van Weidenaar. De energie die hier wordt gegenereerd wordt voor een groot deel gebruikt in de eigen productieafdelingen.

Op het dak liggen 68 DEC Risun PV zonnepanelen, die zorgen voor een jaaropbrengst van meer dan 13.000 kWh. Via een datanetwerk wordt de opbrengst van de zonnepanelen inzichtelijk gemaakt.

Naast de zonnepanelen wekt Weidenaar ook energie op met warmtekrachtkoppeling (WKK). De WKK heeft een warmtebuffer van 2000 liter, en levert 70 kW elektrisch vermogen en 115 kW thermisch vermogen. Restwarmte die vrij komt bij het productieproces wordt gebruikt voor de verwarming van de droogkamers en om reinigingswater te verwarmen.

Andere duurzame oplossingen van Weidenaar zijn onder andere dat al het gebruikte rundvlees uit Nederland afkomstig is, waardoor minder transport nodig is, en distributie in Noord-Nederland wordt gecombineerd met andere bedrijven die dezelfde routes afleggen.

Further details

How was the green solution financed?: 
Emission reductions description: 
Alleen al door de WKK wordt er een reductie van ruim 360 ton CO2-uitstoot per jaar bereikt.
Energy consumption description: 
60% van het energiegebruik van Weidenaar wordt door de eigen zonnepanelen en WKK opgewekt.
Technical and capacity requirements?: 

Weidenaar heeft de installatie en uitvoering van de WKK en zonnepanelen uitbesteed aan externe bedrijven. Multi Tech Service Niawier heeft dit samen met Mensonides Installatie en Buderus opgepakt en berekend. Daardoor is Weidenaar niet tegen grote problemen opgelopen.

Regulatory framework prerequisites and constraints?: 

De aanschaf en installatie van de zonnepanelen en WKK is grotendeels buiten de overheid om geregeld. Er is zo goed als geen contact geweest; oftewel, niet ondersteund door overheden maar ook niet tegengewerkt.